Süt dişlerine dolgu veya kanal tedavisi uygulanır mı? Süt dişleri çürüdüğünde neden hemen çekilmez?
Süt dişleri ne zaman düşmeye başlar?
Çocuklarda ilk kez diş hekimine gitme ve hekim korkusu
Pedodonti 0-13 yaş grubu bireylerin ağız diş ve çene sağlığını konu alan diş hekimliği dalıdır.
Süt dişlerine dolgu veya kanal tedavisi uygulanır mı? Süt dişleri çürüdüğünde neden hemen çekilmez?
Süt dişleri daimi dişler çıkana kadar ağızda tutulmaya çalışılır. Süt dişlerinin en temel işlevi beslenmeyi sağlamaktır bu sebeple de doğrudan çocuğun gelişimini etkiler. Ayrıca süt dişleri daimi dişler için yer tutuculuk yapar.
Süt dişleri ne zaman düşmeye başlar?
İlk daimi diş 6 yaşında çıkan azı dişleridir. Süt dişleri 6-7 yaşlarında yerini daimi dişlere bırakmaya başlar ve 12-13 yaşına kadar devam eder.
Çocuklarda ilk kez diş hekimine gitme ve hekim korkusu
Çocuklarda hekim korkusunun birçok nedeni olabilir. Çocuk ilk kez diş hekimine geliyorsa ne olacağını bilmediği için yetişkinlerin bile oturmakta zorlandığı diş hekimi koltuğuna oturmayı reddedebilir, hekimin uygulayacağı tedaviye müsaade etmeyebilir. Çocuğun hekim veya iğne ile korkutulması, geçmişteki kötü deneyimleri, canının yanacağı korkusu, arkadaşlarının kötü tecrübeleri yüzünden "diş hekimine gidiyoruz" sözü bile pek çok çocukta paniğe sebep olur.
Hekim korkusunun önlenmesinin başında çocuğun iğne veya doktorla korkutulmaması gerekir. Çocuğa muayene olurken ağzını kocaman açması gerektiği anlatılıp tedavi sırasında yaşanabilecekler açıklanmalıdır hatta tüm bunlar bir oyuna çevrilip evde prova edilebilir. "hiç canın yanmayacak" veya "doktor amcan-teyzen sadece bakacak sana bir şey yapmayacak" gibi sözler vermek olayı güzelleştirmek yerine çocukta güvensizliğe sebep olur.
İlk kez diş hekimine giden bir çocuğun ortama alışması ve doktora güvenmesi zaman alacaktır. Hekimin güler yüzü ve sabrıyla tüm bu sorunlar ortadan kalkacak ve gereken tedaviler yapılabilecektir. Bazı durumlarda uzun bir süreç gerektirebilir ancak çocukta travma oluşturmamak için anne babanın da anlayışına gereksinim vardır.
“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez”