Konservatif Diş Tedavisi ( Dolgu )

Konservatif diş tedavisi nedir?

Diş çürüğü nedir?

Diş çürüğünün belirtileri nelerdir?

Diş çürüğünden nasıl korunabiliriz?

Diş dolgusu nedir?

Diş dolgusu ağrılı bir işlem midir?

 

 

Konservatif diş tedavisi nedir?

Dişin sağlam yapılarını koruyarak dişte en az madde kaybını esas alan tedavi yaklaşımına konservatif diş tedavisi denir. Diş çürüğünün temizlenmesinin ardından kaybedilen dokunun diş dostu ve koruyucu materyaller uygulanarak dişe doğal görünüm ve fonksiyon kazandırılmasının yanı sıra travma sonrası kırılan dişin eski haline getirilmesini de kapsar.

 

Diş çürüğü nedir?

Diş üzerinde belirli bir süre kalan yiyecek artıklarının ağız içindeki bakteriler tarafından aside dönüştürülmesiyle, insan vücudundaki en sert doku olan diş minesinin bütünlüğü bozulur ve diş çürüğü başlar.

 

Diş çürüğünün belirtileri nelerdir?

Diş çürüğü genellikle koyu lekeler olarak gözlenir. Çürüğün derinliğine bağlı olarak ağrılı veya ağrısız olabilmektedir. Derin çürüklerde tatlı tüketimi ağrıya sebep olabilir. Ancak çürük çok daha derin dokulara ilerlemiş ve dişin içindeki sinir dokusuna ulaşmışsa soğuk veya sıcak hassasiyeti hatta durduk yere ağrılar söz konusu olabilir; böyle bir durumda dişe kanal tedavisi uygulanması gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi çürüğün de erken tanı ve tedavisi önemlidir; bunun için altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

 

Diş çürüğünden nasıl korunabiliriz?

Diş fırçalamaya özen göstermek diş çürüğünün önlenmesinde en önemli faktördür. Bunu yanı sıra beslenme alışkanlıkları da çürüğe yatkınlığı artırabilir. Özellikle şekerli yiyeceklerin tüketimi ana öğünlerden sonra olmalıdır ve ardından hemen diş fırçalanmalıdır. Çünkü diş yüzeyinde kalmış yiyecek artıkları bakteriler için çok uygun bir besi yeri oluşturmakta ve ortalama yarım saat içinde dişin çürümesine yol açabilmektedir. Düzenli diş hekimi kontrolü de çürüğü önlemek açısından çok önemlidir.

 

Diş dolgusu nedir?

Günümüzde en çok tercih edilen diş dolgu materyali halk arasında beyaz dolgu denen ışınlı kompozit dolgulardır. Kompozitler tek seansta dişin rengine uygun olarak yapılabilen dolgulardır ve işlemden sonra beklemeye gerek kalmadan diş kullanılabilir ve yemek yenebilir. İnlay adı verilen dolgular ise dişte çok büyük madde kayıpları söz konusu ise yapılan ve laboratuarda hazırlanan dolgu türüdür.  Gri dolgu diye bilinen amalgam dolgular günümüzde çok tercih edilmemektedir.

 

Diş dolgusu ağrılı bir işlem midir?

Tedaviye başlamadan önce dişe lokal anestezi uygulanacağı için işlem sırasında ağrı duyulmaz.

 

 “Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez”